Sum Architecten

Stadshart

WinkelcentraWoningbouw

Terug naar overzicht

Projectafbeeldingen

1241_impressie_01 SUM Architecten b.v.
1241_Impressie_02 SUM Architecten b.v.
1241_vogelvlucht SUM Architecten b.v.

Het stadshart van Emmeloord wordt vernieuwd.

Wij hebben in samenwerking met De Hoge Dennen en Blue Banner aan de marktpropositie voor het nieuwe stadshart van Emmeloord gewerkt. Onze gezamenlijk planvisie werd door de gemeente Noordoostpolder als beste beoordeeld.

 

Het plan bestaat uit de herontwikkeling van het winkelpand (Jumbogebouw) aan het Kettingplein, nieuwbouw van winkels en woningen aan de Boei en de inrichting van de openbare ruimte. 

 

Herontwikkeling Jumbogebouw

Het huidige Jumbogebouw wordt grondig verbouwd. De bestaande buitengevel wordt gestript en voorzien van een nieuwe hoogwaardig geïsoleerde gevel. Aangezien het bestaand gebouw relatief laag is, kunnen we met de nieuwe schil, visueel, een hogere winkelplint maken.

 

Aan de Oostzijde wordt de nieuwe entree van de Aldi supermarkt gemaakt. Deze entree wordt maximaal 8 meter hoog. Met deze massa-opbouw kunnen we een markant accent aan het gebouw geven.

 

Het gebouw krijgt een opvallende kapvorm die afgeleid is van de kapvorm van de planmatig ontworpen schokbeton schuren in de Noordoostpolder. hiermee willen wij het DNA van de Noordoostpolder verankeren in het centrum van Emmeloord.

 

De gevel van het winkelgebouw krijgt op een eigentijdse manier een stalen framestructuur die die sterk refereren aan de plastische betonnen frame structuur van de kopgevels van de schuren. Het gebouw wordt uitgevoerd in gemêleerd rood metselwerk, waarmee de kleur sterk verwijst naar de kleur van de dakkappen van de schuren.

 

Nieuwbouw aan de Boei

Het gebouw bestaat uit winkels en appartementen. Uitgangspunt voor dit ontwerp is om een helder en ingetogen gebouw te ontwerpen in de geest van het DNA van Emmeloord. Sobere gebouwen, bijzondere detaillering entrees, metselwerk, smalle hoge ramen en diepe negges.

 

Het gebouw kent een heldere hiërarchie in de massaopbouw; hoge bebouwing die noord-zuid gericht is en lage bebouwing die oost-west gericht is. Deze opbouw zorgt voor stedenbouwkundige verbijzondering (accenten) op de hoeken.

 

De entrees van de twee belangrijkste trekkers (Jumbo en Action) krijgen een dubbel hoge ruimte waardoor ze een open en uitnodigende uitstraling krijgen. De posities van de bouwmassa’s en de woningentrees zijn zo gekozen dat er intieme looproutes en stedenbouwkundig ruimten ontstaan.Door kleur- en materiaalgebruik (metselwerk, gemêleerd in kleuren beige, grijs, zacht geel, betonbanden, geperforeerd staalplaat) wordt een eenduidig bouwvolume gemaakt.

Projectdetails

  • Locatie:Emmeloord
  • Jaar:2020
  • Programma:7.500 m2 bvo winkels: Aldi, Jumbo, Action, dagwinkels, 30 appartementen
  • Opdrachtgever:De Hoge Dennen
  • Team:Jan Willem van der Sman, Julia Glazenburg
  • Partners:Blue Banner
  • Categorie├źn:WinkelcentraWoningbouw