Sum Architecten

Nieuw Oost-Einde

WinkelcentraWoningbouwMixed-use

Terug naar overzicht

Projectafbeeldingen

895_07_Nieuwe Oosteinde_Aalsmeer SUM Architecten
895_02_Nieuw Oosteinde_Aalsmeer SUM Architecten
895_04_Nieuw_Oosteinde_Aalsmeer SUM Architecten
895_01_Nieuw Oosteinde_Aalsmeer SUM Architecten
895_05_Nieuw Oosteinde Aalsmeer SUM Architecten
895_03_Nieuw_Oosteinde_Aalsmeer SUM Architecten
SJH10_03064 SUM Architecten
SjH10_03078 SUM Architecten
SjH10_03084 SUM Architecten
SjH10_03135 SUM Architecten
SjH10_03879 SUM Architecten

Stedenbouwkundige uitgangspunten

In het uitbreidingsgebied Nieuw Oosteinde te Aalsmeer moesten bestaande en nieuwe wijken aan elkaar geregen worden langs de Koningsstraat en de Dorpsstraat, met in het centrum hiervan een winkelcentrum met woningen. Ons bureau is gevraagd om van dit centrum de organisatorische en architectonische uitwerking vorm te geven. Het beeldkwaliteitplan gaf aan dat door parcellering en verticaliteit de architectuur van de Koningsstraat voortgezet moest worden. Binnen dit concept hebben wij het plan verder ontwikkeld. In 2010 is het project opgeleverd.

 

Programma en Architectuur

Op de begane grond is 4300 m2 winkelruimte gerealiseerd. Door de pandsgewijze opbouw van de blokken wordt de verticaliteit benadrukt. Zo ogen de blokken vriendelijk en krijgen ze een kleinschaligheid die past bij de directe omgeving. In het winkelcentrum zijn verschillende grote en kleine winkels ondergebracht waaronder twee supermarkten, een drogist, een voorzieningencentrum, een kapper, een fietsenwinkel, een bakker, een tijdschriftenwinkel en horeca. De winkels zijn georienteerd op het parkeerplein aan de noordzijde, waar men ook vanuit de omgeving op aan komt rijden. Het laden en lossen van de supermarkten gebeurt via een overdekt laad- en loshof aan de westzijde van het blok.

 

Woningen

Boven de winkels zijn 90 levensloopbestendige woningen gerealiseerd rondom een grote en een kleinere gemeenschappelijke binnentuin. Door de invulling met groen en straatmeubilair, de warme kleur van de baksteen en de galerijen aan deze tuin ontstaat er hier een levendig binnenterrein. Er zijn 2 basistypen woningen van ongeveer 90 m2. De meeste woningen zijn als doorzonwoningen uitgevoerd. De eetkamer grenst met een privé-buitenruimte aan de galerij aan de zuidzijde. De andere woningen zijn voorzien van een balkon. Door de grote ramen tot aan de grond zijn de woningen licht en ruimtelijk. De woningen in de kap zijn voorzien van ruime dakkapellen. Voor de bewoners zijn parkeerplekken gerealiseerd op het parkeerplein aan de zuidzijde van de twee blokken en in de parkeerkelder onder het grote blok.

Projectdetails

  • Locatie:Poldermeesterplein, Aalsmeer
  • Jaar:2010
  • Programma:Winkelcentrum 4.300 m2 bvo, 90 woningen, binnenuin, parkeren
  • Opdrachtgever:Eigen HaardExpo Vastgoed
  • Partners:
  • Categorie├źn:WinkelcentraWoningbouwMixed-use