Sum Architecten

De Heul

WinkelcentraMixed-use

Terug naar overzicht

Projectafbeeldingen

In de wijk ‘de Heul’ wordt in opdracht van Metropool vastgoedontwikkeling en de gemeente Wijk bij Duurstede op het terrein van het huidige winkelcentrum en de voormalige zwembad, twee woongebouwen met dagwinkels en een Lidl ontwikkeld. In nauw overleg met de omwonenden en gemeente is dit plan samen tot stand gekomen. 

 

Balkons als intermediair voor groene omgeving


Onze visie op de architectuur van de beiden gebouwen is dat deze gezien moet worden als gebouwen die in een groene ruimte staan en aansluiting zoeken met de omliggende omgeving; namelijk de Stempelwijk en de Hofwoningen. Daarbij speelt de vormgeving van de balkons een grote rol, de balkons zien wij als intermediair tussen de woning en de groene omgeving. De gevel is geen scheiding maar een overgangszone; kenmerkend zijn dan de lange horizontale lijnen in het gebouw bestaande uit balkons en horizontale banden. Het omliggend groen en omgeving wordt hierdoor optimaal zichtbaar en onderdeel van de gebouwen.


Gezamenlijke groene binnentuin


De twee bouwblokken zijn qua uitstraling verwant aan elkaar. De prominente dubbelhoge en transparante winkelgevel heeft een centraal, transparant trappenhuis. De trappenhuizen worden zodanig gepositioneerd dat ze een relatie hebben met het parkeerterrein. De appartementen kijken uit op een gezamenlijke groene binnentuin.

 

Nul op de meter

 

De gevel is geen scheiding maar een overgangszone; kenmerkend zijn dan de lange horizontale lijnen in het gebouw bestaande uit balkons en horizontale banden. Het omliggend groen en omgeving wordt hierdoor optimaal zichtbaar en onderdeel van de gebouwen. De gevels tussen de horizontale banden en balkons zijn van baksteen aan de buitenzijde en aan de binnenzijde van hout. Omdat groen een belangrijk uitgangspunt wordt het complex nul op de meter uitgevoerd.


Samen creëren
 

Bij de totstandkoming van dit ontwerp zijn vier meedenkgroep sessies gehouden. Daarbij zijn veel onderwerpen aan bod gekomen, onder andere: Proces (planning en procedures), woon- en winkelprogramma, architectuur (bouwmassa, bezonning, uitzicht), openbare ruimte (groen en veiligheid), verkeer (rijroutes en parkeren) en duurzaamheid. Dit plan is daarmee echt samen met de omwonenden en gemeente tot stand gekomen.

Projectdetails