Sum Architecten

Woningen en winkels

WoningbouwMixed-use

Terug naar overzicht

Projectafbeeldingen

Algemeen


De locatie Dreef/Nieuwstraat is een onderdeel van de totale upgrading van het centrum van Bruinisse. Er is gekozen voor een concentratie van winkelvoorzieningen tussen de Dreef en het Dorpsplein/Kerkplein, waarbij de Nieuwstraat een verbindende straat vormt. De openbare ruimte is ontworpen door Kuiper Compagnons. Het centrumplan bestaat uit drie fases: fase 1 omvat de realisatie van een nieuw gebouw met winkelunits op de begane grond en drie appartementen op de verdieping. Fase 2 betreft het vergroten van de Albert Heijn door het realiseren van nieuwbouw aan de voorzijde. Fase 3 bestaat uit commerciële ruimten en 7 appartementen.
Het ontwerp gaat zorgvuldig om met de maat en schaal van de omgeving. De bestaande architectuur van Bruinisse kenmerkt zich door de pandsgewijze opbouw en de variërende daklijnen. Wij hebben deze kenmerken verwerkt en een eigentijds karakter gegeven. De nieuwbouw is grotendeels in HSB-systeem gebouwd. Ook de uitbreiding van de AH is deels in HSB gebouwd waarvan de houten spanten opvallend zichtbaar zijn gemaakt in de kassazone van de AH. Deze spanten zijn een stille verwijzing naar de spanten van de voormalige houten vissersvloot.


Duurzaamheid


In tegenstelling tot het masterplan, die voorzag in een groot winkelblok met appartementen, heeft de opdrachtgever gekozen om de bestaande Albert Heijn niet slopen maar te vergroten zowel aan de voor- als aan de achterzijde.  De overige nieuwbouw is kleinschalig opgepakt passend bij de maat en schaal van de omgeving. Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt van de opdrachtgever, in samenspraak met aannemer Bijkerk werd gekozen om zoveel mogelijk in prefab te werken, de meeste zaken konden in de fabriek geassembleerd worden, onafhankelijk van levertijden en weer. De uitbreiding van de AH is grotendeels in hout gebouwd: houten spanten en HSB-gevelelementen. Daarnaast is het gehele interieur vernieuwd met energiezuinige koelsystemen en duurzame ledverlichting. De voorgevel is grotendeels van glas gemaakt waardoor veel natuurlijk daglicht de winkel binnenkomt.
De nieuwbouw van commerciële ruimten en appartementen van fase 1 is ook grotendeels in HSB-systeem gebouwd: van binnengevels en binnenwanden tot aan het dak toe. De vorm van het dak werd in de woningen zichtbaar gemaakt waardoor een ruimtelijke en een aangename woning ontstaat. De woningen worden opgewarmd met een lucht/water warmtepomp.


Opdrachtgeverschap


Market Plaza is een lokale ondernemer op Schouwen Duivenland met ook een vestiging in Burgh Haamstede. Het is een familiebedrijf dat een warm hart heeft voor de bewoners, consumenten en personeel. Een sterk lokaal en maatschappelijk betrokken onderneming die werkt met lokale ondernemers en daarmee een verrassend assortiment van bijzondere streekproducten heeft van ‘om de hoek’. Met particuliere middelen hebben zij nu een tweede hart in Bruinisse gecreëerd. Kwalitatief zowel in gebouwen als in de openbare ruimte. Naast uitbreiding van winkels is ook woningbouw gerealiseerd om zo een levendig centrum te maken. Integratie met de omgeving, zoals de naastliggende basisschool, is gekoesterd.

Projectdetails