Sum Architecten

Stadscentrum Tilburg

Winkelcentra

Terug naar overzicht

Projectafbeeldingen

Vernieuwingsplan stadscentrum Tilburg


De Katterug in Tilburg is een markante verschijning in het Centrum van Tilburg. Het  “kernwandgebouw” van Van den Broek en Bakema behoorde in de jaren ’60 bij de
grootschalige herstructurering van de binnenstad. Wij hebben een vernieuwingsplan mogen maken voor de winkelplinten van de Katterug en de entree van de Emmapassage. Een prachtige opgave om de essentie van de winkels in ere te herstellen, zodat deze passen binnen de huidige tijd.

 

Essentie van de winkelplinten

Dit gebouw is een belangrijk werk in het oeuvre van Van de Broek en Bakema. Het is een licht gebogen woongebouw dat trapsgewijs oploopt van 5 naar 10 verdiepingen. Een dergelijk kernwandgebouw was in de visie van het bureau een ruggengraat in de stad, die  stadsdelen met elkaar verbindt, routes begeleidt, en open ruimtes begrenst. Bijzonder dat wij een vernieuwingsplan hebben mogen maken voor de winkelplinten. In de geest van het oorspronkelijk werk hebben we de winkelplinten teruggebracht naar haar essentie: hoge winkelpuien, krachtige horizontale banden en eenduidige reclamevoering. 

 

Een vanzelfsprekende toevoeging

De Emmapassage vormt de verbinding tussen het Stadhuisplein en Piusplein in Tilburg. De onderdoorgang uit de jaren ’80 is niet origineel. Voor de nieuwe entree hebben we het oorspronkelijke thema geanalyseerd en overgenomen in deze doorgang. Zo verwijst de nieuwe entree naar het bestaande ‘’balkon” waar de Paleisring onder doorgaat. In dezelfde zeggingskracht en materiaalgebruik paste wij stoer en robuust beton toe waarmee we een vanzelfsprekende toevoeging hebben gemaakt aan het oorspronkelijke gebouw.

 

Samen creëren

Naar verwachting wordt dit project in 2022 opgeleverd. We hebben dit gedaan in samenwerking met NEOO, MN, Wereldhave en de gemeente Tilburg.

Projectdetails